Kroję ser i pomidor i po chwili mam pyszną, lekką kolację. Nawet dzieci za nią przepadają
Na kolację nie powinniśmy jeść ciężkostrawnych potraw, bo potem zalegają nam na żołądku. Ten wieczorny posiłek nie powinien być też zbyt obfity i najlepiej go spożyć do godziny 19. Wtedy wyjdzie nam na zdrowie, a nie pójdzie w boczki. Sugerując się tymi wytycznymi, wymyśliłam ostatnio, że w tej roli doskonale spisze się sałatka znana we Włoszech pod nazwą Caprese. Są to po prostu pokrojone pomidory i ser mozzarella, apetycznie ułożone i delikatnie przyprawione. Co ciekawe, danie to posmakowało nie tylko mnie, ale też mężowi i dzieciom.
Jakiego sera użyć do sałatki Caprese?
Włosi do przygotowaniasałatki Caprese używają tradycyjnej mozzarelli, która jest otrzymywana z mleka bawolego. Jednak bez problemu możemy ją zastąpić mozzarellą z mleka krowiego. Ważne by była delikatna, biała i świeża. Zwykle używa się tu mozzarelli w postaci dużej kulki, którą kroi się w plastry. Jeśli jednak macie do dyspozycji mozzarellę w postaci małych kulek, też bez problemu możecie jej użyć. Wtedy jednak pomidory warto pokroić w kostkę o zbliżonej wielkości do kulek mozzarelli.
Jak zrobić sałatkę Caprese?
Do przygotowania tej sałatki warto wybrać dobrej jakości, smaczne pomidory. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, które są mięsiste i pełne smaku.
Przepis: Sałatka Caprese
Sałatka z sera mozzarella i pomidorów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 440
Składniki
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
- 1 duży pomidor, np. malinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny
- bazylia
- sól
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPomidor umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plastry. Jeśli korzystasz ze świeżej bazylii, posiekaj jej listki.
- Wykańczanie sałatkiNa płaskim talerzu ułóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Całość oprósz solą, posyp bazylią świeżą lub suszoną. Sałatkę skrop oliwą i odrobiną octu balsamicznego.
Wskazówka: sałatkę Caprese możecie też polać sosem przygotowanym z listków bazylii zblendowanych z oliwą i odrobiną wody, doprawionym octem balsamicznym i solą.
Z czym podać sałatkę Caprese?
Sałatkę Caprese podaje się z kromką ciabatty czy bagietki. Pieczywo można też wcześniej podpiec w opiekaczu lub piekarniku, dzięki czemu zamieni się w chrupiące grzanki. Możecie też sięgnąć po bułki pełnoziarniste, a wtedy wasza kolacja stanie się jeszcze bardziej wartościowa.